Skrivare och bläckpatroner

Den här artikeln kommer att förklara vad skrivare och bläckpatroner är för slags produkter och några kända varumärken som tillverkar skrivare åt såväl privatpersoner som företag.

Skrivare

En skrivare är en enhet som är ansluten till en dator eller ett mät-/registreringsinstrument. Dess uppgift är att skriva ut printa dokument på order av datorn. Det är mycket vanligt att man exempelvis sammanställer en digital fil i Microsoft Word (rapporter, uppsatser, skolarbeten med mera) för att sedan skriva ut och få i handen. Givetvis krävs det att man har fyllt på med kontorspapper som är avsedda för kopiering och utskrifter. Ofta kan man köpa buntar av sådana i elektronikaffärer eller större matvarukedjor. Pappret är i regel vitt och förhållandevis styvt. Det är svårare att vika ett kontors-A4 än ett pappersblad som återfinns i ett skrivhäfte.

Skrivare ansluts som regel till en dator via en Universal Serial Bus-sladd (USB-sladd). Numera betraktas det som ett förgånget stadium och de flesta varumärken som tillverkar skrivare erbjuder enheter som kan uppkopplas via WiFi och Bluetooth till en dator, läsplatta och mobil. Det är även möjligt att flera användare delar på skrivaren genom att koppla upp sig till ett nätverk. Detta är särskilt praktiskt för kontorslandskap och familjer med många vuxna användare. Multifunktionsskrivare kallas sådana enheter som förutom utskriftsfunktionen även tillhandahåller möjligheter att scanna, kopiera och faxa. Det är dock försvinnande få som ägnar sig åt fax idag, varför funktionen troligtvis kommer sluta att marknadsföras. En enhet som endast scannar kallas för scanner, en enhet som endast faxar kallas fax och en enhet som endast kopierar kallas för kopiator. I praktiken krävs ingen internetuppkoppling så tillvida att användaren inte använder internet för att skicka dokumentet någon annanstans. Med en skrivare kan du skriva ut övningshäften till högskoleprovet och förbereda dig på bästa möjliga sätt.

Det finns olika typer av skrivare och nedanför listas några slags varianter.

  • Matrisskrivare = Elektromagnetiska nålar skapar punktmönster (som i sin tur utgör bokstäver och bildpunkter)
  • Termoskrivare = “Thermo” är grekiska och står för varm. I det här fallet innebär det att ett temperaturkänsligt papper utsätts för värme varpå det växlar färg
  • Laserskrivare = Laserstrålar ritar laddningsmönster som attraherar färgpulver, färgpartiklarna binds därmed till pappret
  • Bläckstråleskrivare = Små droppar eller jetstrålar av elektrostatiskt laddat bläck sprutas mot ytan.

De två senare är mest vanliga idag, mycket tack vare att de kan åstadkomma bra återgivning av hur dokumentet ser ut på bildskärmen.

Några vanliga varumärken är Canon, HP och Brother.

Bläckpatroner

Bläckpatroner kan – för att använda en metafor – kunna påstås vara bläckstråleskrivarens bränsle. Utan bränslet kan inte skrivaren arbeta. Bläckpatroner kan säljas både som färgpatroner men även som standardsorten svart. Färgpatronerna är dyrare och folk väljer därför ofta att snåla och skriva ut alla dokument i svartvitt. Därför är många kopior och utskrifters fotografier svartvita, vilket ibland kan irritera betraktaren. Bläckpatroner köps där skrivare köps.