Hur man väljer rätt skrivare

Vare sig man är privatperson eller företag kan man ibland behöva skriva ut något, eller kanske få något kopierat. Kanske är man trött på att behöva ta sig till biblioteket och använda deras skrivare eller så vill man kunna skriva ut ett eller annat foto.

Det första man ska fråga sig är vad man kommer att använda skrivaren till. Ska man skriva ut metervis med textdokument, mest bilder, ha ut sina foton på papper istället för att ha dem digitalt, vill man kunna scanna och kopiera? Hur ofta kommer man att använda skrivaren och hur mycket plats har man? Kommer man att skriva ut i svart och vitt eller behöver man en del färgutskrifter också? Vill du koppla datorn med sladd till skrivaren eller vill du låta den gå på wi-fi? Vill du kunna skriva ut direkt från mobilen? Det andra är hur mycket pengar man är beredd att lägga ner på en skrivare. De finns i många olika prisklasser.

Om man har ett företag och exempelvis tänker hyra kontorshotell på östermalm kanske man ska satsa på en skrivare som passar bättre för kontor än för hemmabruk. Är kontoret litet kan en multifunktionsskrivare vara bra. Istället för flera olika apparater kan skrivaren sköta allt. Att skrivaren i sig kan vara lite större än andra skrivare kan väl vara förlåtet då den ändå tar upp mindre plats än om man hade haft en apparat för varje uppgift.

Lite kort om de olika skrivartyperna

Matrisskrivaren är enastående på att skriva ut hyllmeter efter hyllmeter med svartvit text. Den skriver ut genom att små nålar slår på pappret genom ett färgband. Det var den första skrivaren på marknaden och den tillverkas än idag, om än inte i lika stor utsträckning.

Bläckstråleskrivaren skriver även i färg och den sprutar bläck genom mikroskopiska munstycken i skrivhuvudet. Skrivaren har en svart färgpatron och antingen kombinerad eller separat färgpatron för kulör. Denna typ av skrivare är billig att skriva ut foton med, och den är ganska bra på svartvita textdokument också.

Laserskrivaren använder en tonerkassett och processen är väldigt lik den som kopieringsapparater använder. Med hjälp av laser och elektricitet laddar skrivaren upp delar av pappret för att färgpulvret ska fästas och värmas fast. Svartvit laserskrivare är det billigaste om man ska skriva ut svartvita dokument och skrivaren är dessutom väldigt snabb, 15 sidor per minut och tusentals sidor från en och samma tonerkassett är inget ovanligt. Laserskrivaren finns även med färglaser, men det är avsevärt mycket dyrare med utskrifterna då.

Allt-i-ett-skrivare eller multifunktionsskrivare är skrivare, scanner, kopiator och ibland även fax i en och samma maskin. De är ofta lite större än övriga skrivare och finns som både bläckstråle och laser. Utöver dessa typer finns det mer specialiserade skrivare på marknaden. Rena fotoskrivare, bärbara små skrivare, etikettskrivare, 3D-skrivare och skrivare anpassade för större ark bara för att nämna några. Vill man veta mer om 3D-skrivare kan man läsa testet som Konsumenttest har gjort tidigare i år.