3D skrivare på vita duken

Det förvånar nog inte de flesta att det mesta har figurerat i olika Hollywood produktioner genom åren. Idén om en 3D skrivare fanns i filmens värld långt innan den överhuvudtaget blev verklighet.

Science fiction film är en genre där denna typ av skrivare förekommer flitigt och ofta överdrivs kapaciteten en hel del. Fantasin har inga gränser när den fritt får drömma ihop vad 3D skrivaren får printa. I verkligheten kan den dock också uträtta en hel del storverk, eller vad sägs om 3D ritade hem, ett villakvarter eller ett nytt kontorshus? Den som behöver hjälp att sätta ihop ett professionellt nyhetsbrev kan vända sig till Ungapped för att få tillgång till snygga mailmallar som med fördel kan printas på en vanlig kontorsskrivare.

Star Trek

1987 förekom en av de första 3D skrivarna i filmens värld i den kultförklarade TV-serien Star Trek. Den kallades Replicator och fungerade som en skrivare som skapade mat på begäran. Man kan dock hävda att den inte fungerade som dagens riktiga 3D skrivare eftersom maten materialiserade sig direkt på tallriken efter beställning, men själva idén om denna möjlighet togs upp i detta forum först. Det är inte heller någon tillfällighet att en hel del riktiga 3D skrivare senare döptes efter modellen i Star Trek.

The Fifth Element

Denna film tar upp 3D bioprinting som handlar om att skriva ut strukturer för olika typer av vävnadsrekonstruktion. Även om tekniken fortfarande är under utveckling förekom en avancerad och fritt uppdiktad form av den i filmen The Fifth Element från 1997. I denna science fiction film porträtteras en framtid där hela universum hotas av en stor ondska. Mänskligheten kan räddas genom det femte elementet som bara besöker jorden en gång på femtusen år. När elementet förstörs av onda makter använder en grupp forskare DNA spår för att återskapa varelsen med hjälp av en 3D bioskrivare. Ut kommer den vackra Leeloo som spelas av Milla Jovovich.

Ocean’s 8

Det händer att 3D skrivare stjäl showen och tar filmen till en helt ny nivå, vilket sker lite då och då. Tekniken är inte lika fantastisk i verkligheten men nära nog. I Ocean’s 8 från 2018 använder ett par juveltjuvar i form av Sandra Bullock och Cate Blanchett kameraglasögon med inbyggd 3D skanner för att ta en bild av ett miljonsmycke från Cartier. Därefter skriver en högteknologisk 3D skrivare ut en fläckfri kopia som lurar alla.

Hotel Artemis

I filmen Hotel Artemis från 2018 använder Jean Thomas som spelas av Jodie Foster en 3D skrivare för inre organ för att förse den svarta marknadens kriminella med nya organ. Även vapen printas flitigt i den undre världens mörka korridorer. Riktigt så illa är det inte i verkligheten, men 3D skrivaren är en gimmick som ger filmvärlden oändliga möjligheter och det är kanske därför den är ett så populärt inslag i såväl framtidsvisioner som dystopier.