De miljösmarta skrivarna

Att vår miljö är i kris är ingen nyhet eller hemlighet. Men varje människa kan göra skillnad, trots att det är små saker så är det viktigt att hela tiden försöka bli bättre. Om vi slutar försöka, då sviker vi oss själva!

Vare sig att du har eget företag som exempelvis ett tryckeri eller liknande eller om du enbart skriver ut då och då är det lätt att göra skillnad! Se på olika sidor som ger dig tips och inspiration, till exempel på kontorskrafts hemsida hittar du väldigt många tips. Att läsa och få kunskap om hur varje person kan ändra sina vanor lite för att göra skillnad, visst är det mödan värt när det är så enkelt?

Om man ska köpa en skrivare eller patroner, då kan man söka på miljövänligt alternativ. Det är väldigt stor skillnad på en miljövänlig skrivare och en vanlig skrivare. Sedan kan man göra andra saker för att minska miljöpåverkan. Stäng alltid av skrivaren mellan gångerna den används, använd miljövänligt papper och patroner. De uttjänade kassetterna och patronerna ska lämnas till återvinningen, kolla in hemsidan medveten konsumtion där de förklarar varför det är viktigt att tänka på återvinningen.

Sedan kan ett köp av en ny skrivare också bli miljövänligare, eftersom en gammal skrivare kräver mycket energi och har dessutom tillbehör som inte är miljövänliga. Trots att ett köp är dyrt just då så sparar man pengar under hela tiden som man äger en miljösmart skrivare. Exempel på skrivare som är miljövänlig är Brother DCP-J4120DW. Denna skrivare som är multifunktionell är miljöcertifierad! Svanen, Blå ängeln och Energi Star har alla kontrollerat denna skrivare och anser att den är miljövänlig. Bättre än så kan det nog inte bli! Skrivaren kostar ungefär 1900 kr vilket är ett bra pris.

Både Sharp och Toshiba har ett stort urval av miljömärkta skrivare av alla typer, såväl för hemmabruk som till storföretag. Det som miljömärkningen innebär är att skrivaren inte kräver mycket energi och all plast som som finns i skrivare eller tillbehör är av mest miljövänlig typ. Även att skrivaren inte utsöndrar giftiga partiklar är viktigt då olika forskningsstudier visar att många giftiga partiklar utsöndras och försämrar vår hälsa när vi skriver ut! Men om man väljer en miljömärkt skrivare minskar risken för exponering. Miljömärkning ser även till ljudnivån med den konsekvensen att för högt ljud/buller leder till att skrivaren inte blir godkänd.

Ett av få företag som erbjuder skrivare och patroner av alla möjliga sorter plus är miljötänkande är OKI-Europe. De kan visa alla tillverkningskedjor och vara stolta över dem. De kämpar för att vara det mest innovativa företag samtidigt som deras miljöpåverkan är så liten som möjligt. Det kanske inte låter märkvärdigt men faktum är att flera företag inte visar hur de tillverkar sina olika komponenter och tyvärr har de många mindre bra anledningar till att vara hemlighetsfulla.

Varje människa kan göra skillnad och inspirera andra till att göra detsamma. Att följa ovanstående råd är enkla men viktiga steg för att minska miljöpåverkan!