Skrivare och bläckpatroner – Hårdvara som drivs av mjukvara  

När det kommer till skrivare och bläckpatroner så är detta något som går under benämningen hårdvara i datorernas värld. Skrivaren är då den produkt som hela tiden utför arbetet medan bläckpatroner blir det som är en förbrukningsvara. Detta betyder att du som har en skrivare kommer att kunna ha denna i många år utan att byta den, medan du som gör många utskrifter kommer att vara den som byter bläckpatroner många gånger under året. Här kommer det också att finnas de skrivare som inte drivs av bläckpatroner och i det fallet är det oftast laserskrivare som det handlar om. I det fallet kommer bläckpatronen istället att bära namnet toner.

Något som är gemensamt får både bläckstråleskrivare som använder  och laserskrivare är att des
sa kommer att behöva en mjukvara för att kunna fungera. I första hand handlar detta om något som kallas för en drivrutin. För många som använder sig av Windows operativsystem, vilket de flesta företag och privatpersoner gör, så kommer det många gånger redan att finnas en drivrutin för skrivaren i detta system. Ibland är det dock så att det inte finns eller att ett annat operativsystem används och då kommer det alltid att finnas en drivrutin med till skrivaren eller så finns den för nedladdning på nätet. När detta är installerat och klart kommer du fortfarande att behöva mera.

För att du ska kunna utföra ditt arbete och vara den som får de utskrifter du vill ha, kommer du naturligtvis att behöva alla de program som krävs för ditt arbete. I dessa program kommer det då att finnas en funktion för utskrift som använder sig av den drivrutin du har installerat. På så sätt kommer alltid den skrivare och de bläckpatroner du väljer att vara ett föremål för den dator och det system du använder dig av för att kunna fungera på ett bra sätt. Vid köpet av en skrivare medföljer oftast de första bläckpatronerna och när dessa tar slut så får du sedan varje gång köpa nya för att få dina fina utskrifter som du behöver i ditt arbete.