3D-skrivare

Ett av de mest uppmärksammade nya koncepten under senare år är 3D-skrivare. Alltså skrivare som gör så att vi kan skriva ut tredimensionella föremål som byggklossar och även mer avancerade former. Olika 3D-skrivare använder olika material som de skriver ut i men i regel handlar det om olika typer av plaster. Detta är något av en revolution och förväntas få stor betydelse i många branscher. Utvecklingen befinner sig ännu i sin linda men går snabbt framåt. I det här inlägget går vi igenom hur 3D-skrivare kan användas idag och vad man förväntar sig att de ska kunna göra i framtiden.

Detta kan du göra idag

Idag finns det 3D-skrivare som printar ut mat! Oftast handlar det om sötsaker som skrivs ut i socker som är ett väldigt formbart födoämne. 3D-skrivare som arbetar med plast kan idag idag printa väldigt komplexa former med mycket hög precision och det går ofta fortare än att framställa samma artiklar med konventionella metoder. En effekt av detta är att “recept” på föremål som är enkla att skriva ut till låg kostnad har ett högt värde. Man kan även, med en 3D-skrivare, kopiera föremål som kanske kostar en hel del ute i handeln. Det som framförallt begränsar vad vi kan göra med 3D-skrivare är de material de skriver ut i men där går utvecklingen fort framåt.

3D-skrivare i framtiden.

en flyttfirma sparar dig pengar om du ska flytta men långt in i framtiden är det kanske mer ekonomiskt att smälta ner föremål och återanvända materialet vid utskrifter av nya saker på den plats som vi flyttar till. Det låter som ren science fiction men faktum är att många bedömare räknar med att 3D-skrivare kommer att kunna innebära enorma förändringar inom produktion av till exempel hus, alltså inte bara små vardagsföremål. 3D-skrivare på rymdskepp skulle kunna framställa allt vi kan tänkas behöva så länge det bara går att utvinna material som de kan göra utskrifter i. Det innebär alltså att vi inte behöver ta med oss så mycket som man skulle kunna tro vid till exempel en kolonisation av mars.