Om laserskrivare

En laserskrivare är en av de vanligaste typerna av skrivare som vi använder. Oftast är en laserskrivare dyrare att köpa än andra typer, såsom bläckstråleskrivare, men utgiften blir lägre i längden då

En bunt utskrivna papper

kostnaden för varje utskriven sida är mycket billigare. Detta har bidragit till att laserskrivare är den mest använda typen av skrivare hos till exempel skolor, företag och andra stora institutioner där man ofta skriver ut stora mängden papper och material. Laserskrivaren har ofta också en högre utskriftshastighet än en bläckstråleskrivare vilket gör att man spar både pengar och tid. Dock finns det en nackdel med laserskrivaren gentemot bläckstråleskrivaren, den måste värmas upp innan den börjar skriva ut och det kan ta upp till flera minuter.

En laserskrivare fungerar som så att ett tonerpulver placeras på pappret med statisk elektricitet, sedan smälts färgen med hjälp av uppvärmning så att det fastnar på pappret. Namnet på skrivaren kommer från att den använder laser för att rita upp en elektrisk bild av det man vill skriva ut på bildöverföringstrumman. I dag kan man hitta billigare varianter, vilka har blivit alltmer populära, där man istället har använt sig av olika typer av lysdioder istället. Om man vill ha ordning och reda bland sina papper kan det vara en fördel att köpa en billigare skrivare och ett gäng pärmar som man sorterar papperna i. när man sedan sätter in sina utskrifter i pärmar har man översikt över alla sina utskrifter. Själva utskriftsprocessen startar med att bildöverföringstrumman cirkulerar runt en så kallad coronatråd, vilket är en mycket tunn elektrisk ledare, som har laddats upp till 5 000 volt – 10 000 volt. Denna process gör att en negativ elektrisk laddning uppstår, på trummans yta. Sedan belyser lasern eller en lysdiod delar av den fotoelektriska ytan på trumman och ljusstrålen neutraliserar då den elektriska laddningen på ställen som belyses.

Laserskrivare med färg

Många färgade papper

En laserskrivare eller bläckstråleskrivare finns även med färg. En laserskrivare i färg fungerar på något av två sätt men grundprincipen är att fyra tryckfärger används. Dessa färger är gult, magenta, cyan och en nyckelfärg vilket vanligtvis är svart. För att få färg på pappret går pappret förbi trumman fyra gånger och en färg läggs på vid varje varv, eller så finns det fyra olika trummor i skrivaren som innehåller en av varje färg. En skrivare med fyra trummor är mycket större och tar mycket mer plats än den med endast en trumma. En skrivare med fyra trummor lite dyrare men det går mycket snabbare att skriva ut. En fördel med flera olika trummor är att risken för att toner med fel färg ligger kvar minskar. Idag levereras smidiga kassetter för tonerpulvret som man byter ut när pulvret är slut. Dessa kassetter måste man lämna in för återvinning då resterna av pulvret och kassetten i sig kan vara mycket skadligt för miljön. Studier har visat att även mycket små mängder av tonerpartiklar som kommer från en laserskrivare kan leda till hälsorisken om de andas in.